Svarta vinbärsbuskar har funnits i svenska trädgårdar sedan långt tillbaka. Vem har inte druckit svartvinbärssaft och fått höra hur nyttigt det är? Nu börjar svartvinbärsjuice leta sig in på marknaden, och fler kan få nytta av detta smakrika bär utan det tillsatta sockret.
Svarta vinbär är en vanlig buske i svenska trädgårdar. Man kan också hitta den vildväxande. Bären, men även bladen, hade förr sin självklara plats i både skafferiet och husapoteket. Smaken är karaktäristisk, och det sägs att över 50 olika aromämnen har identifierats. Nya förädlade sorter med ännu bättre smak och högre halt av hälsosamma ämnen har tagits fram, och svartvinbärsjuice, som ju är osötad, börjar konkurrera med den sötade saften.
Nu har man återigen fått upp ögonen för de nyttiga ämnena i svarta vinbär, och hälsomedvetna kallar det ett nygammalt superbär. Svarta vinbär innehåller höga halter av vitamin C och K. I bären finns dessutom betakaroten och andra karotenoider, folat, vitamin B6, vitamin E, kalium och essentiella fettsyror. Den svarta färgen vittnar om höga halter av antocyaniner som fungerar bland annat som antioxidanter.
Svarta vinbärets ämnen är bra för hälsan
C-vitamin deltar i många biologiska processer, som bildning av stödjevävnad i kroppen och järnupptag. K-vitamin är viktigt för blodets koagulering och benstommen. Flera av ämnena i svarta vinbär fungerar som antioxidanter vilket skyddar våra celler och organ, exempelvis hjärta och kärl.
I en känd svensk studie med möss som åt fet kost fick vissa av mössen även äta olika sorters bär som tillskott. Främst lingon men även svarta vinbär skyddade mössen mot bland annat fettinlagring och typ 2-diabetes. Forskning har också visat att svarta vinbär har en antiinflammatorisk effekt. Man tror att detta beror på bärens antocyaniner.
Källor:
https://www.livsmedelsverket.se/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24669315/