Svarta vinbär innehåller många hälsosamma ämnen. I en vetenskaplig studie undersöktes om polysackariderna i bären kunde lindra atopiskt eksem.
Atopisk dermatit är en hudsjukdom som är vanlig främst hos små barn. Den kallas också atopiskt eksem. Den visar sig som torra, röda och kliande utslag. Immunologisk obalans kan orsaka denna hudsjukdom. Patienter med atopiskt eksem har ofta brist på signalmolekylen gammainterferon och överproduktion av antikroppar av typen immunglobulin E – IgE. Detta leder till allergisk inflammation i huden. Den skadade huden kan också bli infekterad.
Polysackarider i svarta vinbär
Svarta vinbär innehåller mycket vitamin C och K. I bären finns dessutom betakaroten och andra karotenoider, folat, vitamin B6, vitamin E, kalium och essentiella fettsyror. Den svarta färgen beror på höga halter av antocyaniner som fungerar bland annat som antioxidanter. Dessutom innehåller de polysackarider som är en typ av kolhydrater.
En japansk forskargrupp hade tidigare visat i försök att polysackarider från svarta vinbär kunde ändra immunsystemet genom att gynna speciella cellers produktion av ämnet gammainterferon.
Nu gjorde forskarna en vetenskaplig studie där de undersökte hur dessa polysackarider från svarta vinbär påverkade möss som utvecklat atopiskt eksem. Mössen delades in i tre grupper som fick antingen placebo eller en av vardera två koncentrationer av polysackariderna. I fyra veckor utvärderades nivåer av IgE i blodet, produktion av gammainterferon samt hudens tillstånd.
Immunsystemet förändrades och eksemet lindrades
Forskarna såg att hos de möss som fått polysackarider förbättrades hudens tillstånd samtidigt som överproduktionen av antikropparna IgE minskade, produktionen av gammainterferon ökade och inflammationsmekanismer i huden hämmades. Förbättringarna var störst hos de möss som fått den högre dosen. De möss som inte fick polysackarider blev sämre under de 4 veckor försöket pågick. Slutsatsen som forskarna drog var att polysackarider från svarta vinbär har potential att motverka atopiskt eksem.